Sitsaamisen ABC

1 § Ole ajoissa!

Huonosta ajanhallinnasta kärsivät koko sitsit. Kun sitsitilan ovat aukeavat, etsi oma paikkasi. Esittäydy vierustovereillesi ja ole kiltti järjestäjille noudattamalla laitettua istumajärjestystä.

 

2 § Toustit.

Toustit eli sitsien juontajat käyttävät sitsien ylintä päätösvaltaa, jotta kuri ja järjestys säilyvät. Heillä on oikeus toteuttaa päätöksentekoa sitseillä sekä oikeus langettaa valitsemiaan tuomioita sitsisääntöjä rikkoneille.

 

3 § Säännöt.

Tousteilla on oikeus tulkita asettamiaan sääntöjä aikaisempien tuomioiden perusteella sekä he julistavat rikkomusten jälkeen tuomion. Yleisimmät säännöt ovat, että pöydille ja tuoleille ei nousta, puhelimet pidetään taskussa ja äänettömänä, kenenkään lavalla olijan puhetta ei häiritä eikä sitsitilasta poistuta ilman lupaa. Sitsisäännöt käydään aluksi läpi, jottei ne vai pääsisi unohtumaan edes kokeneimmilta sitsaajilta.

 

4 § Pukeutuminen eli dresscode.

Vaasassa sitseillä on tapana olla teema, jonka mukaan pukeudutaan. Kunnioita teemaa ja panosta pukeutumiseesi. Jos aiheeseen liittyvää rekvisiittaa ei kuitenkaan löydy, ovat haalarit helppo ja varma vaihtoehto.

 

5 § Ruoka ja juoma.

Vaasalaiset ovat halunneet pitää ruuan yksinkertaisena ja yleensä juomista onkin pidetty tärkeämpänä. Juomista saa lisää rahaa vastaan tarjoilijoilta tai OPM-sitseillä (Oma Pullo Mukaan) omasta varastosta. Älä kuitenkaan ota mukaan lasipulloja OPM-sitseille! Onneksi opiskelijoiden kyykkyviinit ovat usein jo valmiiksi turvallisissa pakkauksissa.

 

6 § Huudot.

Myös sitseillä noudatetaan perustuslailla turvattua sananvapautta. Sananvapauteen sisältyy esimerkiksi oikeus ilmaista, julkistaa sekä vastaanottaa tietoja. Huomioithan, että sitseillä tarkempia säännöksiä sananvapaudesta asettavat toustit. Yleisimmät sitsithuudot ovat mellansup (eli mellis), på bordet, samling ja om start. Mellansup/mellis/välikeitto voidaan huutaa sitsisäkeistöjen välissä, jolloin on mahdollista kostuttaa suuta pienellä huikalla. På bordet – huudossa huudetaan tietty ryhmä ”pöydälle” eli lavalle esittämään omaa ”proggistaan.” Vaasassa pöydälle huudetaan esimerkiksi järjestävät tahot. Esiintyjä kiitetään huutamalla: ”Det var den bästa, den bästa vi har hört”. Lisäksi on Samliing – Sitz skål – huuto, joka voidaan huutaa ihan vain huvin ja urheilun vuoksi. Usein ensimmäisen samlingin jälkeen kuullaan legendaarinen tarina, johon huuto perustuu. Ja jos kaikki menee päin persettä, otetaan om start!

 

7 § Perinteet.

Hallareiden sitseillä lauletaan usein johonkin väliin kaikkien rakastama Hallariveisu. Perinteisesti viimeisessä setissä on myös laulettu ”Ken ompi fuksi?”, sekä ”Jallutähden alla.”

 

8 § Tauko.

Kun on viidettä kertaa laulettu putkeen vedestä ja punaisesta naisesta, saattaa toustien suusta vihdoin kuulua: ”TAUKO VIISTOIST MINUUTTIA!!”. Vastuu luonnosta ja sen moninaisuudesta sekä kulttuuriperinnöstä kuuluu meille kaikille, joten suotavaa on käydä heittämässä se keppi siihen sallittuihin paikkoihin eikä esimerkiksi naapuritalon seinään.

 

9 § Kokemus.

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Useisiin lauluihin on omia lisäsäkeistöjä, jotka oppii vain sitsaamalla ja laulamalla. Tärkeintä sitseissä on kuitenkin se yhdessä olo, uusiin opiskelijoihin tutustuminen ja hyvän sitsikulttuurin vaaliminen.

Sitsit eli akateeminen pöytäjuhla on varmasti jokaiselle vaasalaiselle opiskelijalle tuttu sana. Sitsien idea on niin yksinkertainen, että tyhmäkin sen ymmärtää: vapaa-ajan viettoa yhdessä kanssaopiskelijoiden kanssa, kera juoman, ruuan ja laulun. Huomioithan, että sitsiperinteet vaihtelevat paikkakunnan, (juodun) alkoholin määrän ja opiskelualan mukaan. Kunnioita aina isäntien ja emäntien sääntöjä ja tapoja!

 

Nähdään pöydissä!

 

Sitsaamisen ABC on alunperin Wappumaster93 käsialaa, mutta Tiedottaja ’22 on tarkastanut ja päivittänyt säännöt vuoden 2023 kynnyksellä.