Ruokaa ja kulttuuria Aasia-illassa

Maaliskuun viimeisenä päivänä Havtornella vietettiin iltaa aasialaisen ruoan ja tunnelman siivittämänä. Paikan päälle saapui noin 25 hallaria ja hallarimielistä.

blogi2

blogi3

Koska tila tuntui varsin viileältä, ilta aloitettiin kuumalla teellä. Olimme saaneet vieraaksemme ja puhujaksi Filippiineiltä lähtöisin olevan Linin, joka muutti Suomeen aikoinaan rakkauden perässä. Lini kertoi meille oman maansa kulttuurista ja kulttuurieroista, joita on hän on muuttonsa myötä kohdannut. Erityisesti mieleen painui Linin esimerkki vanhustenhoidosta. Hänen kulttuurissaan aikuiset lapset pitävät vanhemmistaa huolta viimeiseen asti. He ovat ikään kuin velkaa sen vanhemmilleen, sillä heidän vanhempansa ovat kantaneet heistä huolta ja vastuuta koko heidän lapsuutensa ajan. Jos tilanne vaatii, että päivätyö tulisi lopettaa oman äidin hoitamisen tähden, silloin työt lopetetaan. Linin antama esimerkki osoittaa, että heidän kulttuurissaan perhe on korkeassa arvossa ja läheisistä pidetään huolta.

blogi4

Koska Linin sanojen mukaan olemme vielä nuoria, hän käski meitä seuraamaan unelmiamme, luoda uraa ja nähdä maailmaa.

Toiseksi puhujaksi saimme hallareiden oman Nooran, joka on ollut vaihdossa Balilla. Noora kertoi vaihtoonlähdön olleen alunperin kavereiden kesken saatu päähänpisto. Vaihtokokemus osoittautui varsin kulttuuri- ja tapahtumarikkaaksi. Noora kertoi kerran eksyneensä Balilla ollessaan matkalla opiskelijabileisiin. Kun hän tajusi olleensa ihan eksyksissä, hän kysyi apua vastaantulleelta henkilöltä. Pian hän saikin huomata, että hänen ympärilleen oli kerääntynyt koko suku ja naapurusto auttamaan ja selvittämään tilannetta.

z

Puhujien jälkeen pääsimme kiinni ruokaan. Alkuruoaksi oli thaimaalaista salaattia, joka sisälsi kesäkurpitsaa, porkkanaa, valkoisia papuja, paprikaa, punasipulia, pähkinää ja paprikaa. Salaattiin kuului maustettu kookosmaitokastike. Alkuperäisenä ideana oli tehdä ruokaa koko osallistujaporukan voimin. Koska keittiötilat olivat hyvin rajalliset, sovimme, että halukkaat voivat osallistua ruoanlaittoon tai seurata valmistusta. Alkuruoan ja pääruoan välissä halukkaat saivat väkerrellä origameja opastusvideoiden avulla.

blogi7

blogi8

blogi9

Pääruoaksi saimme possua lo mein. Tarjolla oli myös kasvisversio, jossa possu oli korvattu tofulla. Pääruoka oli niin maukasta, ettemme ehtineet edes napata kuvaa lautasestamme. Onneksi kokilla oli keittokirja, josta saimme napattua kuvan. Raaka-aineet ja valmistusohje löytyvät alhaalta kuvista.

IMG-20160408-WA0003

IMG-20160408-WA0004

blogi1Illanvietto järjestettiin yhteistyössä Yliopistojen Aasia-verkoston kanssa. Mikäli kiinnostuit Aasia-verkostosta voit tutustua siihen osoitteessa www.asianet.fi.