RAHIKSEN KESÄ PANKISSA

”Aappohan vois kirjoittaa blogiin vähän kesätöistä pankissa ja rahiksen tehtävistä”, totesi eräs puhheenjohtaja jostakin Pielaveelt. Ookkei, nakki siis napsahti!

 

Syksy on saapunut ja kesätyöt takana — taas on aika kerätä isolla kädellä opintopisteitä oodiin ja fokusoitua opintoihin. Ajattelinkin hieman kertoa omasta kesästäni, opiskeluistani ja rahastonhoitajan tehtävästä hallituksessa. Pitäkää kiinni, nyt mennään asian ytimeen.

 

Tärkein ensin: olen kotoisin itsenäisestä Hattulasta. Valitsin viime keväänä pääaineekseni julkisoikeuden, koska ajattelin julkisoikeuden tukevan parhaiten omia opinto- ja urasuunnitelmiani. Julkisoikeuden pääaineopinnot ja taloustieteen sivuaineopinnot antavat monipuoliset valmiudet erilaisiin työtehtäviin alasta riippumatta. Istuin talousoikeuden luennolla Levónissa kun sain puhelun, että minut valittiin kesätyöntekijäksi Etelä-Hämeen Osuuspankkiin. Kesätyön varmistuminen Hämeenlinnassa ja haluamassani työpaikassa ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen oli minulle arvokas kokemus, sillä viime kesä menikin kokonaan intin tulenjohtohommissa.

 

Ensimmäiset viikot pankissa olivat täynnä uutta opittavaa ja muistettavaa. Työ oli alusta asti mielenkiintoista, mukavaa ja sopivan haastavaa uudessa työyhteisössä. Yleensä ensimmäiset työtehtävät pankissa aloitetaan kassapalveluissa, missä oppii ihan pankkityön perusteita. Aloitin myös kassapalveluissa, missä työtehtäväni koostuivat pääasiassa asiakaspalvelusta, kortti- ja verkkopankkisopimuksista, kuolinpesän asioiden selvittämisestä, shekin kirjoittamisesta ja lunastuksesta, soitoista, valuutanvaihdosta sekä monista muista ihan tavallisista pankkitehtävistä. Siis todellakin monipuolisista tehtävistä! Loppukesästä pääsin tiimin kanssa kontaktoimaan asiakkaita messuilla sekä tekemään muutaman ajanvarauksen pienessä konttorissa. Yllättävän nopeasti sitä oppi uuteen työtehtävään neljän kuukauden työsuhteessa.

 

Kesätyökokemus on tuonut mieleeni muutamia julkisoikeudellisia aiheita, joihin voisin syventyä esimerkiksi kandissa tai gradussa. On kiehtovaa, kun oivaltaa jonkun aihepiirin töissä ja sitä kautta voi hyödyntää niitä kiinnostuksen kohteita omien opintojen suunnittelussa. Monipuolinen osaaminen ja tekemisen meininki kuitenkin pitkälti ratkaisevat. Tärkeintä on, että itse tietää suurin piirtein, minne on menossa tai mitä on tekemässä. Ainakin minua se auttaa suunnittelemaan elämää vähän pidemmälle. Nyt menikin jo niin syvälliseksi, että on aika heittää hanskat tiskiin ja vaihtaa aihetta.

 

Elokuun viimeisenä päivänä sain kesätyöt purkkiin ja oli aika palata takaisin Vaasaan opintojen pariin. Nyt opiskelurytmiin alkaa jo pikkuhiljaa pääsemään, mutta vielä muutama viikko sitten tuli vanhasta muistista kirjauduttua esimerkiksi Tritonian koneelle työpaikan tunnuksilla.

 

Pari sanaa vielä hallitustoiminnasta. HalHallitus on ollut antoisa kokemus loistavassa porukassa. Rahastonhoitajan tehtävä on ollut sekä mielenkiintoinen että vastuullinen kokemus, mistä oli myös kesätöissä ehdottomasti hyötyä erilaisissa pankin omissa rahakirjauksissa. Hallarien rahastonhoitaja pyörittelee pelimerkkejä lähinnä excelissä, joten numerotarkkuus, täsmällisyys ja ainakin kirjanpidon perusteet olisi hyvä ymmärtää. Kannattaa ehdottomasti pyrkiä opiskelujen aikana ainejärjestön hallitukseen niin näkee opiskeluelämänkin ihan uudesta näkökulmasta.

 

Aappo Tarpeenniemi