MIKÄ IHMEEN OPPIAINEVASTAAVA?

Heipä hei kaikille, tällä kertaa blogissamme on luvassa koulutuspoliittisen vastaavan terveisiä! Nimeni on Sanna-Mari ja toimin siis tänä vuonna kopon tehtävissä vastaten ainejärjestömme opintoihin liittyvästä edunvalvonnasta.

 Viime vuonna saattoivat tarkkasilmäisimmät hallarit-postituslistan jäsenet hieraista silmiään, kun hallituksemme kopo mainosti hänen lisäksensä koulutuspoliittista edunvalvontaa varten valitun myös erilliset oppiainevastaavat. Siis mitkä?

Oppiainevastaava-termihirviön takaa paljastuu ikiomien pääaineidemme opiskelijoita, joiden on kopon ohella tarkoitus olla apuna opintojemme kehittämisessä, palautteen keräämisessä, ja toimia lähitason yhteyshenkilönä opiskelijoiden ja pääaineen opetushenkilökunnan välillä. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa jokaisella pääaineella oma oppiainevastaava: Julkisoikeudessa Teesa Rajala, sosiaali ja terveyshallintotieteessä Kaisa-Maria Pitkäranta, aluetieteessä ja filosofiassa Ninja Vepsäläinen, sekä julkisjohtamisen pääaineopiskelijana vastaan itse kopoilujen lisäksi kyseisen pääaineen oppiainevastaavuudesta.

Oppiainevastaavilla on kullanarvoista käytännön tietoa, näkemyksiä ja kokemuksia edustamiinsa pääaineisiin liittyen, jota yksin koulutuspoliittisella vastaavalla ei ole. Kuten kaikki tiedämme, kurssit ovat todellisuudessa paljon muutakin kuin miltä ne opetussuunnitelmaan kirjattujen monimutkaisten rimpsujen sijaan vaikuttavat, ja tätä kokemustietoa tarvitaan, jotta opetustamme voidaan kehittää entistäkin paremmaksi.

Kuitenkin vaikka löisimme kaikki neljä viisasta päätä yhteen ja pohtisimme kaikkien hallintotieteen kurssien plussat ja miinukset läpi, emme varmasti keksisi kaikkia mahdollisia kehittämisehdotuksia tai muistaisi jokaista seikkaa, jotka kurssia käydessä harmittivat tai olivat niin hyvin, että niitä tulisi hehkuttaa laajemminkin. Siksipä tarvitaankin palautetta kaikilta Teiltä, rakkaat hallarit. Täyttäkää WebOodin etusivulla kiljuvat palautelomakkeet, antakaa palautetta kursseista suoraan opettajalle muilla keinoin tai nykäiskää kampuksella hihasta jotakin oppiainevastaavista tai minua. Kurssin työmäärä tulee olemaan mahdoton todennäköisesti ensi vuonnakin tai jokin loistava opetusmetodi voidaan hylätä toimimattomana, mikäli kukaan ei kerro opetushenkilökunnalle opiskelijoiden itsensä näkemystä.

Aurinkoista opiskelukevättä kaikille, vappu, viimeiset tentit ja kesä ovat täällä ennen kuin huomaammekaan!

Kopo-Sanna