Neljä eri pääainetta, neljä eri mahdollisuutta

Kevään korvilla yksi puhutuimmista aiheista fuksien keskuudessa on pääainevalinta. Osalla on jo selkeä kuva siitä, mitä haluaa jatkossa opiskella ja syventää tietämystään aiheesta kun moni vielä puntaroi useamman vaihtoehdon välillä. Kirjoitukseen on kerätty 2.vuoden hallariopiskelijoiden mietteitä jokaisen pääaineen alta kertomaan omasta valinnastaan ja pääaineopinnoistaan yleisesti.

Julkisoikeus, Ella-Noora Jaakkola

ella noora jaakkola

Moikka, olen Ella-Noora ja kotoisin Alahärmästä. Opiskelen toista vuotta julkisoikeutta. Alusta asti minulle oli aika selvää, että pääaineeni tulee olemaan joko julkisjohtaminen tai julkisoikeus. Pallottelin kuitenkin näiden kahden vaihtoehdon välillä melko kauan. Fuksisyksynä vaakakuppi oli enemmän julkisjohtamisen puolella, mutta kevään puolella vaaka painoi enemmän julkisoikeuteen päin ja se olikin sitten lopullinen valintani. Sivuaineeksi valitsin julkisjohtamisen, joten sitäkin sain mukaan opintoihini.

Kaikki neljä pääainevaihtoehtoa tuntui minusta jossain määrin kiinnostavilta, mutta totesin, että tulevaisuudessa haluaisin työskennellä enemmän julkisoikeudellisten kysymysten parissa kuin esimerkiksi aluekehittämisen parissa. Itse olen ollut tyytyväinen julkisoikeuteen pääaineeni, koska koen sen olevan eniten oma juttu eri pääaineesta. Koska kaupallinen ala kiinnostaa minua myös, on toinen sivuaineeni kauppatieteellisen puolelta sekä julkisoikeuden maisterivaiheeseen olen valinnut julkistalouden juridiikan linjan.

Omasta mielestäni pääaine kannattaa valita täysin sen perusteella mikä itsestään tuntuu mieluisimmalta. Fuksivuotena kosketuspintaa saa jokaisesta pääaineesta, joka helpottaa valintaa. Ja vaikka valinta sitten lopulta sattuisikin tuntumaan väärältä, on vaihtaminen yleensä melko joustavasti mahdollista. Ylipäätään kaikkihan me hallintotieteilijöitä kuitenkin ollaan, oli pääaine mikä tahansa.

Sosiaali- ja terveyshallintotiede, Anne-Maria Siitonen

siitonen

Olen Anne-Maria ja muutin Vaasaan Helsingistä syksyllä 2015. Olen toisen vuoden hallari, ja pääaineenani on sosiaali- ja terveyshallintotiede. Sivuaineeksi valitsin johtaminen ja organisaatiot perusopinnot (kauppiksen puolelta) sekä työ- ja organisaatiopsykologian.

Vaasaan yliopistoon pyrkiessäni minulla oli jo vahva aavistus tulevasta pääaineestani, ja pidin pääni, vaikka perusopintojen myötä lähes kaikki pääainevaihtoehdot tuntuivat varteenotettavilta. Olen pohjakoulutukseltani terveydenhoitaja, joten sen vuoksi sosiaali- ja terveyshallintotiede kiinnosti erityisesti. Tuleva sote-uudistus sekä pääaineen uniikkius painoivat myös pääainevalintaa tehdessäni.
Peruskurssit olivat minusta kaikki yleishyödyllisiä ja mielenkiintoisia, ja esimerkiksi taloushallinnon perusteet-kurssi lisäsi kiinnostusta talousasioihin. Sote:n pääainekursseista parhaiten jäi mieleen SOTE2010 (Ihmisen ääni hyvinvointiyhteiskunnassa), koska kurssin opetukseen kuului paljon keskustelua, ja asiat jäivät mieleen hyvien esimerkkien kautta. Vahva suositus siis SOTE2010 kurssin valitsemiselle pääainevalinnasta riippumatta.
Nyt on varaa valita monesta hyvästä vaihtoehdosta, ja jos on kaksi ehdotonta suosikkia, niin ainahan toisesta voi tehdä sivuaineen.

Julkisjohtaminen, Leo Ahtilinna

leoo

Moro! Mä oon 23-vuotias julkisjohtamisen pääaineopiskelija Leo. Tänne länsirannikon helmeen oon eksynyt reilu puoltoista vuotta sitten Jyväskylästä. Opiskelun ohessa myyn asioita työkseni ja juoksentelen sählypallon perässä aktiivisesti. Tässä tekstissä pohdiskelen julkisjohtamista pääainevalintana ja koitan vähän avata miksi tämä vois olla hyvä juttu myös teille muille tulevaisuuden suurille johtajille!

Viime keväänä pääainevalintaani miettiessäni olin rajannut vaihtoehdoiksi oman mielenkiintoni perusteella julkisjohtamisen ja aluetieteen. Opintosuuntauksina molemmat olivat osoittautuneet erittäin mielenkiintoisiksi ja opintomenestyskin oli ollut hyvää. Pääaineista etsin lisää tietoa opinto-opas kädessä ja tarkastelemalla kurssitarjontaa. Pääaineinfo oli myös mielestäni mainio tapa saada lisää tietoa eri pääainevaihtoehdoista ja siellä pääsi vähän kyselemään ja jauhamaan itselleni uusien naamojen kuten Hyyryläisen Esan kanssa. Suosittelen myös osallistumaan työmarkkinatietouskurssille, koska siellä pääsee oikeasti näkemään mihin esimerkiksi julkisjohtamista Vaasan yliopistossa opiskelleet ihmiset ovat työllistyneet. Melko nopeasti kuitenkin päätin, että julkijohtaminen on se mun juttu. Tähän vaikutti eniten haave työskennellä tulevaisuudessa esimiestehtävissä julkisella sektorilla. Koin että julkisjohtamisen opinnot tarjoavat pääaineistamme ehdottomasti parhaan substanssiosaamisen juuri johtamiseen ja esimiestyöhön.

Mielipiteeni pääaineista muuttui hieman ensimmäisen syksyn peruskurssien aikana. Hakiessani opiskelemaan hallintotieteitä ajattelin valita pääaineekseni julkisoikeuden tai julkisjohtamisen. Julkisoikeuden peruskurssit ei kuitenkaan ollut mua varten. Täällä meillä on onneksi loistava systeemi, että pääaine valitaan vasta ensimmäisen lukuvuoden päätteeksi ja kaikkiin vaihtoehtoihin on runsaasti aikaa tutustua. Fuksivuodelta julkisjohtamisen mielenkiintoisin kurssi oli mielestäni HALL1007 Esimiestyö ja johtajuus. Siellä pääsi hyvin kärryille siitä mitä on hyvä esimiestyö ja mitä ovat hyvän esimiehen työelämävalmiudet. Käsittelimme myös esimerkiksi työhyvinvointia osana henkilöstöjohtamista.

Sen verran haluan vielä teille pääainevalintaa pohtiville fukseille sanoa, että julkijohtamisen opinnot ovat muuttuneet ihan älyttömän paljon mielenkiintoisemmiksi fuksivuoden kurssien jälkeen. Itsestäni tuntui, että ensimmäisenä opiskeluvuotena toistettiin paljon jo pääsykoekirjoista opittuja perusasioita. Nyt pääaineopiskelijana on päästy sitten kunnolla vauhtiin ja uutta mielenkiintoista asiaa oppii jatkuvasti. Esimerkiksi HALL2018 (Julkisen toiminnan ulkoistaminen) kurssilla käsiteltiin julkisia hankintoja ja erilaista sopimuksellisuutta. Muita mielenkiintoisia pääainekursseja ovat olleet HALL2020 (Palvelujohtaminen) ja HALL2021 (Talous johtamisen välineenä). Sivuaineina olen opiskellut kansainvälistä liiketoimintaa kauppiksen puolelta ja aluetiedettä meidän omasta tiedekunnastamme. Pääainetta on siis helppo täydentää itselleen mielenkiintoisilla ja omalle työuralle hyödyllisillä opinnoilla. Tästäkin pääaineesta valmistuneena on myös mahdollista työskennellä yksityisellä sektorilla. Omat valinnat vaikuttavat siihen minkälaista osaamista omaava tulevaisuuden julkisjohtaja just susta tulee! Kevät on jo pitkällä… kohta voi heittää blehat päähän ja käppäillä strampenille nauttimaan auringosta, mut sitä ennen vahva suositus meikältä et otat kynän käteen ja rastitat JuJon ykköseks lappuun!

Aluetiede, Olli Tirkkonen

Minä

Moikka kaikki pääainevalintaa pohtivat fuksit! Tirkkosen Olli, toisen vuoden aluetieteilijä ja toimin tämän vuoden halhallituksen tiedottajana. Rymistelin tänne Vaasan suunnille syksyllä 2015 edustaan itä-tamperelaista elämäniloa ja opiskelemaan hallintotieteitä siinä ohessa.

Pääsykoekirjaa lukiessani oletin jo, että julkisoikeus tulee olemaan mun juttu sitten kun pääsen sisään. Kirjan perusteella aluetiede tuntui rehellisesti konjakkilaseja kädessään pyörittelevien filosofien hommalta, joten kirjassa ollut osio meni hieman itseltäni ohi sitä lukiessani. On sitä ennenkin oltu väärässä.. Fuksivuoden alkaessa mielessäni ei edes pyörinyt pääainevalinta, vaan yritin saada kaikista pääainekursseista mahdollisimman kattavan kuvan ja keväällä sitten tehdä rationaalinen päätös pääaineen suhteen. Taas väärässä.
Rehellisesti sanottuna fuksivuoden panostus painottui lähinnä jääkaapin seinässä olevan Kaljalaskurin päivittämiseen ja työntekoon Tampereella, joten pääainevalinnan osuessa kohdalle 40 opintopisteellä ja järkyttävällä krapulalla rationaalinen päätöksenteko oli vain kaukainen unelma. Ykkösvalintani oli julkisoikeus ja toiseksi vaihtoehdoksi laitoin aluetieteen sen herättäessä kiinnostusta huolimatta vahvoista ennakkoluuloista ainetta kohtaan. Voidaan puhua juopon tuurista, kun julkisoikeuden suosion saattelemana 40 opintopistettäni ei riittänyt itsenäiseen pääainevalintaan (olisiko raja ollut 45-50) ja sain toisen vaihtoehtoni aluetieteen pääaineekseni.

Aluetieteessä viehättää sen käytännönläheisyys. Kursseilla olemme muun muassa tehneet kaupunkien roolitutkimuksia ja perehtyneet aluekehitykseen simulaatioiden avulla. Teorian ja käytännön yhdistäminen auttaa ymmärtämään jokapäiväiseen elämään vaikuttavia ilmiöitä ja tekijöitä! Omat mielenkiintoni kohteet ovat aluekehittämisessä, alueellisen identiteetin tunnistamisessa ja sen valjastamisessa alueen menestykseen.
Pääainevalinnassa suosittelen menemään omien kiinnostuksien pohjalta. Vanhemmilta opiskelijoilta kysellessä saa paremman kuvan siitä, mitä pääaineopinnot tulevat sisältämään. Peruskurssit ovat mielestäni pintaraapaisuja aineisiin. Tapahtumissa ja excursioilta on jäänyt paljon käteen siitä, mihin tulevaisuudessa voi työllistyä ja mitä työnantajat painottavat nykypäivän työelämässä, joten suosittelen osallistumaan myös niihin ja hankkimaan tietoa myös sitä kautta! Aluetieteen aluekehittämisen kurssit ovat todella mielenkiintoisia myös toisen pääaineen opiskelijoille, kuten esimerkiksi ALUE2017 (Aluekehittämisen ammatilliset käytännöt).

Allekirjoittaneelta kannattaa tulla kysymään, jos aluetiede kiinnostaa ja mietityttää pääainevalintana. Muistakaa nauttia myös jäljellä olevasta fuksivuodestanne!

Forza Kommuun.